SWIRL

 

NAME: REFUGEE INTEGRATION CENTER "SWIRL", 2009

LOCATION: TAMPERE, FINLAND

TYPE: STUDENT PROJECT, HOUSING DESIGN

SIZE: 2 900 SQM

TEAM: EMMI KESKISARJA

 

The building is located on a very central location along Hämeenkatu in Tampere. The idea is to turn a refugee integration centre into a living building that would invite the public to spend time inside. The shape of the building wants to invite people to pass through. The idea could benefit the Finnish cityscape and its native users, as well as the refugees by bringing them together - an architecture of tolerance and recognition. 

The spatial arrangement of the building however shapes the process of integration, letting it happen progressively in a pace suitable to either of the involved instances. The facade of the building is built with glass covered by a lace-like sunscreening.